Företagets historik

Sedan SLP grundades 1991 har företaget skapat kundkontakter över hela världen. På kontinent efter kontinent, i land efter land har SLP tillgodosett de grundläggande behoven vid reparationer av tunga fordon. Vår höga produktkvalitet och leveranstillgänglighet har gjort oss kända över hela världen inom den tunga fordonsindustrin. 

Lars Hedlund, grundare av Swedish Lorry Parts

Lars Hedlund, grundaren till Swedish Lorry Parts är en self made entreprenör som skapat och drivit en mängd framgångsrika företag. Lars växte upp på Södermalm i Stockholm och visade tidigt prov på sin fallenhet för teknik och affärer. Ett brinnande bilintresse ledde till att han tidigt tog körkort för både taxi och lastbil och började arbeta som chaufför vid sidan av studierna. Det gav honom viss insyn i fordonsbranschen och han insåg att det saknades biltillbehör på marknaden. Biltillverkarna fokuserade på att sälja nya bilar och det fanns ett uppdämt behov av prisvärda reservdelar. Snart hade Lars gett sig in i branschen och började köpa och sälja utbytesdelar till Volvos personbilar.    

Affärerna tog snart fart på allvar och han såg sig tvungen att hoppa av juridikstudierna på Stockholms Universitet för att börja ägna sig på heltid åt sin egen verksamhet. För att kunna förverkliga sina idéer ritade han sina egna konstruktionsritningar. Han besökte själv tillverkare och kontrollerade varje moment i tillverkningskedjan. Tack vare sin stora noggrannhet med detaljer och passion för kvalitet så blev hans växande produktsortiment alltmer efterfrågat.

Har startat 12 bolag

Det var nu 1970-tal och fordonsbranschen utvecklades snabbt. Lars affärer expanderade och under 80-talet tillkom reservdelar till marina motorer och drivsystem från Volvo Penta. På 90-talet tillkom reservdelar för Volvo lastbilar och bussar. På tidiga 00-talet tillkom Volvos entreprenadmaskiner. Det senaste tillskottet i produktfloran är reservdelar till Scania lastbilar och bussar. Totalt har Lars Hedlund startat 12 företag i olika länder, bland annat England, USA, Brasilien och Egypten. Alla med anknytning till fordonsdelar. Fler av bolagen såldes senare vidare och i början på 00-talet så valde han och medarbetarna att fokusera verksamheten i Swedish Lorry Parts.      

Viktigt hitta rätt partners

"Min drivkraft har alltid varit att utveckla reservdelar av verkligt hög kvalitet", berättar Lars Hedlund. "Det ska vara samma eller bättre kvalitet är original, men till ett rimligare pris. Jag älskar att hitta nya tekniska och affärsmässiga utmaningar, att resa och hitta nya tillverkningsmöjligheter och se vad som kan förbättras", fortsätter Lars. Och han är erkänt bra på att alltid hitta duktiga personer och samarbetspartners. "Att knyta till dig de allra bästa inom varje område har varit en viktig nyckel till företagets utveckling. Ska jag ge något råd till andra entreprenörer så är det just detta, det är först då du har riktigt bra folk omkring dig som du kan dra full nytta av din potential som företagare".  

Swedish Lorry Parts växer

Sedan SLP grundades 1991 har företaget skapat kundkontakter över hela världen. På kontinent efter kontinent, i land efter land har SLP tillgodosett de grundläggande behoven vid reparationer av tunga fordon, vilka har visat sig vara desamma över hela världen. Vår höga produktkvalitet och leveranstillgänglighet har gjort oss kända inom hela den tunga fordonsindustrin.  Vårt kvalificerade team ordnar nu årligen över 100 000 leveranser till runt 91 länder. Det redan omfattande produktsortimentet ökar med ungefär 1 500 artiklar per år och är nu uppe i närmare 13 500 produkter. Företaget omsätter idag ca 200 miljoner SEK och har cirka 50 anställda.


Orbitrade_SLP

Lars Hedlund med kung Karl XVI Gustav av Sverige 1978 på ConExpo i Las Vegas. Företaget hette då Orbitrade, vilket senare blev Swedish Lorry Parts.

Denna webbplats använder cookies, vissa cookies krävs för att webbplatsen ska fungera och för att anpassa och förbättra din upplevelse såväl son anonym webbplatsstatistik. För mer information, besök vår sida med Integritetspolicy: https://www.slp.se/sv/integritetspolicy Sekretesspolicy .